La Covid-19 i preparar-se per la Nova normalitat, un repte pel comerç i establiments minoristes, ja siguin botigues, bars, restaurants o negocis de serveis.
El 2020 està obligant a canviar milers de processos de tot tipus, la manera de fabricar, de vendre, i de relacionar-se incloses. Això està passant amb proveïdors i clients, amb usuaris, consumidors, amics i fins i tot amb familiars. Com a conseqüència, els costums quotidians arreu del planeta estan evolucionant molt ràpidament cap a la Nova normalitat.
En aquesta “Nova normalitat”, les empreses i professionals han de trobar alternatives per garantir la salut dels seus empleats, i maneres més segures de facilitar l’accés (selecció, i distribució incloses), a allò que ofereixen.
En l’àmbit local, entre altres, s’hi comercialitzen articles i serveis de proximitat, i/o de primera necessitat, que habitualment es compren a la botiga o al proveïdor de confiança, i que tot i ser indispensables per als seus consumidors, en el context actual requereixen un esforç addicional per arribar als seus destinataris.
Ara, els negocis de proximitat tenen al davant l’oportunitat ideal per millorar el servei al client. Si cal, fins i tot reduint l’horari d’atenció presencial, però incrementant l’eficiència en atenció i rapidesa. Per fer-ho cal evolucionar les adaptacions que s’han aplicat, que incrementen la qualitat del servei per tal que siguin sostenibles a llarg terme, i convertir-les en eines per millorar la competitivitat comercial més enllà de la pandèmia.
I és que sent realistes, el terme “Nova normalitat” obliga a pensar més enllà, a plantejar-se com reestructurar, o crear aparadors virtuals eficients, i acostumar-se a utilitzar uns canals de distribució que fins ara no eren necessaris ni imprescindibles, per facilitar que els clients i usuaris actuals ho continuïn sent en el futur.
En molts negocis de proximitat, aquestes adaptacions encara no s’han fet perquè es veuen com un trencament massa radical amb el sistema de comerç minorista tradicional. Especialment perquè impliquen canviar moltes hores de mostrador per (com a mínim al principi) dedicar-les a l’ordinador. A més, en molts casos no es disposa de la persona adequada per fer-ho, ni es vol o pot afrontar la despesa de contractar un personal de perfil molt diferent al que cal per atendre als clients d’un establiment de peu de carrer.
Cal però tenir en compte que, tot i ser obligada, aquesta “Nova normalitat”, també té aspectes positius, com que no només compra per Internet qui busca un millor preu, també ho fa qui necessita o bé vol escollir el que comprarà des de casa, qui necessita immediatesa, qualitat de servei… I tots aquests perfils troben a faltar l’atenció postvenda personalitzada (que per Internet té el màxim exponent en la possibilitat d’anar a l’establiment en persona), que només pot oferir una botiga online de proximitat.