Eines de teletreball, i recomanacions per escollir les solucions més adequades; Escriptori remot, NAS, telefonia VoIP
En aquests moments difícils en que s’està fent l’impossible per mantenir l’activitat productiva, servir comandes, atendre clients i proveïdors, i un llarg etcètera sense que, tot i les dificultats afegides, hi hagi endarreriments, s’està prioritzant tot allò que faciliti el teletreball.
Aquests esforços consisteixen en implementar solucions que ja fa temps que existeixen, i en moltes empreses, tot i que no amb aquesta finalitat, ja s’estaven utilitzant.
D’altra banda, en molts dels casos en que no havien calgut aquest tipus de solucions fins ara, s’està optat per alternatives que potser no són òptimes, o directament, i tenint en compte el perfil de l’empresa, són costoses, i a més poc funcionals.
La intenció d’aquest post, no és altra que intentar ajudar a escollir quines de les tecnologies existents són més adequades, per a cada cas concret, i que les millores aplicades continuïn sent útils un cop passada la pandèmia.
Aquest post es limita a aspectes de comunicació i accés a la informació. Que són la base per les tasques administratives, de comunicació, i de bona part de les tasques productives que requereixen sistemes informàtics:
1.- Accés remot a arxius i documentació;
A banda de carregar els arxius a Google Drive, Dropbox, Office 365 o altres serveis d’emmagatzematge (gratuïts i de pagament), hi ha solucions molt més professionals, òptimes, privades, i/o amb més capacitat, entre les que destaquen:
- a) Terminal Server: Per empreses amb una quantitat considerable de llocs de treball amb equips informàtics, el més convenient pot ser treballar amb escriptori remot (molt possiblement ja l’estaran utilitzant pels avantatges que comporta per aquest tipus d’empresa).
- b) NAS: Per petites empreses, professionals amb pocs terminals, i especialment per locs de treball que requereixin una gran capacitat de processador, el més apropiat pot ser instal·lar un NAS que permetrà consultar els fitxers de l’oficina, i treballar-hi. Ja sigui des de l’oficina, o connectant-hi remotament des de qualsevol altre lloc.
2.- El correu electrònic:
La principal problemàtica amb el correu electrònic quan es comença a treballar des de casa, pot venir per la configuració de les bústies (en cas de configuració POP). Si és així s’haurà de generar un PST per disposar dels correus anteriors, desar-lo al NAS, i vincular-lo al programa de correu, per així accedir a tots els missatges des de tots els equips de l’usuari que tinguin accés a la xarxa (ja sigui des de l’oficina, o remotament).
3.- Telefonia:
Una altra de les utilitats a valorar per treballar remotament, és adaptar el servei de telefonia. Fa anys que és possible que un mateix número de telèfon tingui extensions en diferents indrets i desviar o passar trucades d’una seu a una altra de manera transparent per l’interlocutor (sense se n’adoni).